Uit documenten van gemeente Zuidplas blijkt dat gemeente voornemens is om negen bomen in het rijksbeschermde Drost IJsermanpark te rooien voor de sloop- en nieuwbouw van de Jaren ’50 wijk in Moordrecht.

Zuidplas en Mozaïek Wonen willen op 15 meter uit de rand van het rijksbeschermde gezicht een appartementencomplex van 4 tot 6/7 bouwlagen realiseren. De bomen zullen waarschijnlijk moeten wijken om voldoende afstand tot het appartementencomplex te realiseren zodat overlast van deze bomen voor de toekomstige bewoners wordt voorkomen.

Als het aan gemeente Zuidplas ligt, moeten de bomen langs de Drost IJsermansingel wijken voor de renovatie van de Jaren ’50 wijk.

Op onderstaande kaart is te zien dat de negen bomen op de oever langs de Drost IJsermansingel (rechtsonder van het plangebied) worden aangemerkt als ’te rooien bomen’. De grens van het rijksbeschermde dorpsgezicht loopt vanaf de waterkant tot en met de verharding aan de Drost IJsermansingel. Deze negen bomen staan dus volledig binnen het rijksbeschermde gebied.

Het kappen van deze bomen zal een grote impact hebben op de uitstraling van het Drost IJsermanpark en de singel, en de beschermde waarden van het dorpsgezicht van Moordrecht aantasten. Wederom wordt duidelijk dat het rijksbeschermde gezicht totaal niet in beeld was bij gemeente Zuidplas tijdens het opstellen van de plannen voor de Jaren ’50 wijk in Moordrecht.

laat een reactie achter