22 meter natuurlijk! Maar wat we bedoelen is: hoe past de hoogte van 22 meter van een woontoren van 7 bouwlagen relatief bij de hoogte van de andere gebouwen in Moordrecht en in zijn omgeving?

Op basis van het Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN) en de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) hebben we 4 herkenbare gebouwen in Moordrecht in 3D getekend: de KVT watertoren, de Dorpskerk, appartementencomplex in de wijk Brinkhorst en het oude raadhuis/weeshuis bij het Drost IJsermanpark.

De contouren van de woontoren van 7 bouwlagen voor de Jaren ’50 wijk Moordrecht hebben we overgenomen uit het stedenbouwkundig plan van Mozaïek Wonen, en hier hebben we een schematisch 3D model van gemaakt. Vervolgens hebben we de woontoren van 7 bouwlagen naast één van de herkenbare gebouwen van Moordrecht geplaatst. Daarbij hebben we gebouwen relatief ten opzichte van het maaiveldniveau, dus ten opzichte van het Normaal Amsterdams Peil (NAP) geplaatst.

Het resultaat voor de woontoren van 7 bouwlagen versus het oude raadhuis staat hieronder. Het oude raadhuis ligt op 3,5 meter boven NAP, en is ca. 12,5 meter hoog. De woontoren van 7 bouwlagen komt te liggen 2 meter onder NAP, en wordt 22 meter hoog. De hoogste boom in het Drost IJsermanpark is volgens het AHN 18 meter hoog, en ligt even hoog boven NAP als de woontoren.

De woontoren van 7 bouwlagen komt op slechts 60 meter achter het oude raadhuis en op 15 meter van het rijksbeschermde Drost IJsermanpark te liggen. De omgeving raakt totaal uit balans: het oude raadhuis en het Drost IJsermanpark zullen uit het zicht verdwijnen door de dominante aanwezigheid van de woontoren van 7 bouwlagen. Vooral omdat de hoogste boom 4 meter lager is dan de woontoren, zal de bovenste bouwlaag van de woontoren vanuit de wijde omgeving het dorpsgezicht van Moordrecht mede bepalen.

De andere herkenbare gebouwen ten opzichte van de woontoren van 7 bouwlagen, alsook de hoogte van de andere appartementencomplexen van 5 bouwlagen in het plan voor de Jaren ’50 wijk Moordrecht, zijn hieronder te downloaden.

laat een reactie achter