Lagere, en gespreide bouw heeft in een plangebied vaak als gevolg dat er minder ruimte is voor parkeren, groen en speelplekken. Is dat ook het geval in ons alternatief plan?

We hebben het uitgezocht, met als conclusie: in ons alternatief plan is 150 vierkante meter meer publieke ruimte voor andere functies als groen en spelen. De extra ruimte krijgen we door tuinen niet 13,5 meter maar 9 meter diep te maken, en door parkeren onder de beneden/bovenwoningen.

We hebben nog wat extra aantallen berekend: in ons alternatief plan is het totale oppervlakte gebouwcontour op maaiveld wel groter (+300m2), maar het totale bouwvolume weer met de omvang van 5 appartementen of 3 eengezinswoningen kleiner (-1150m3).

Dan moeten de woningen wel kleiner worden, toch? Nee, dat ook niet. Ons alternatief plan heeft 2 extra woningen en een extra totale woonoppervlakte van 600m2 ten opzichte van het plan van Mozaïek Wonen. Dit komt vooral door de grotere bovenwoningen voor doelgroep ‘gezinnen met kinderen’, en de ruimere appartementen langs het Drost IJsermanpark.

Ofwel: met ons alternatief plan krijgen de bewoners van de wijk een hogere verblijfskwaliteit door meer publieke ruimte voor veilige verkeer, groen en spelen. Mozaïek Wonen hoeft op minder grond, minder volumes te bouwen en krijgt toch meer woonoppervlakte daar voor terug.

Dus minder bouwlagen, en toch meer vierkante meters voor wonen, groen en spelen. Dat kan, met ons alternatief plan.

Lees de hele berekening hier.

Grondtransacties voor ons alternatief plan: Mozaïek Wonen koopt 150m2 minder terug dan in huidig plan.

laat een reactie achter